Představení kandidáta na předsedu AV ČR pro funkční období 2025–2029

  • Termín: 16. 10. 2024  |  9:30
  • Místo: IMG, Posluchárna Milana Haška

Dne 24. 3. 2025 skončí druhé čtyřleté období ve funkci předsedkyně AV ČR
prof. RNDr. Evě Zažímalové, CSc. Volba kandidáta na předsedu AV ČR pro následné funkční období proběhne na zasedání sněmu AV ČR dne 10. 12. 2024.


Jedním z kandidátů na předsedu AV ČR je prof. RNDr. Radomír Pánek, Ph.D.

Narodil se v roce 1975 v Boskovicích, vystudoval Matematicko-fyzikální fakultu Univerzity Karlovy v Praze, obor Teoretická fyzika. Poté nastoupil na Ústav fyziky plazmatu Akademie věd ČR (ÚFP AV ČR), kde pracuje dosud. Na ústavu pracoval v letech 2006 – 2010 jako vedoucí projektu instalace tokamaku COMPASS v ÚFP AV ČR, v letech 2008 – 2017 jako vedoucí oddělení Tokamak, od roku 2015 je ředitelem ÚFP AV ČR a od roku 2018 je také ředitelem projektu COMPASS-U.

R. Pánek je mezinárodně uznávaným vědcem, úspěšným manažerem a vysokoškolským pedagogem.  R. Pánek působí 10. rokem jako ředitel ÚFP, který za jeho působení prošel významným rozvojem, a má bohaté mezinárodní zkušenosti v oblasti řízení evropských výzkumných institucí. V prosinci 2023 byl zvolen předsedou valného shromáždění konsorcia EUROfusion, které koordinuje evropský výzkum jaderné fúze jako zdroje energie; toto konsorcium sdružuje téměř 5000 vědců ze 193 výzkumných institucí, univerzit a firem a hospodaří s rozpočtem téměř jedné miliardy eur. R. Pánek je předsedou či členem řady vědeckých rad a panelů zahraničních i českých institucí a působí v několika odborných výborech Evropské komise.

Přednáší na Univerzitě Karlově a ČVUT v Praze a je autorem či spoluautorem více než 160 impaktovaných publikací. Jako přirozený lídr a zkušený manažer se schopností spolupracovat v týmu se umí rychle orientovat ve výzkumném prostředí i v prostředí řídicích orgánů. Jeho zkušenosti i znalosti ho plně kvalifikují k funkci předsedy moderní a vědecky výkonné
AV ČR.

Ke stažení