České centrum pro fenogenomiku vyhlašuje Program „RD-Factory“ a otevřenou výzvu k nominování genů a nemocí

1. 10. 2024 Tiskové zprávy

České centrum pro fenogenomiku (CCP) ve spolupráci s Ústavem molekulární a translační medicíny (ÚMTM) vyhlašuje program RD-Factory. Tato iniciativa chce podpořit pochopení vývoje a léčbu vzácných genetických onemocnění.


Od roku 2015 patří České centrum pro fenogenomiku (CCP) Ústavu molekulární genetiky AV ČR, v. v. i. (IMG) mezi přední mezinárodní centra pro vytváření myších modelů určených pro výzkum lidských onemocnění. S přibližně 1 000 vyvinutými modely se CCP stalo klíčovým hráčem v objevování funkcí genů a předklinickém testování potenciálních terapií. Souběžně s tím Ústav molekulární a translační medicíny (ÚMTM) Univerzity Palackého vyvíjí léky a biomarkery, které směřují ke klinickým zkouškám a reálnému nasazením při léčbě.

Program „RD-Factory“ byl založen s cílem zintenzivnit toto úsilí, zaměřit se na nové modely vzácných genetických onemocnění a zkoumat inovativní terapeutické strategie, zejména v oblasti genové terapie v oblasti  tzv. „repurposing“ léčebných látek. Program se tak snaží převést základní výzkum do klinického prostředí a významně tak ovlivnit situaci v oblasti vzácných onemocnění.

Otevřená výzva k předkládání návrhů: Nominujte svůj gen nebo nemoc

Program „RD-Factory“ vyzývá k předkládání návrhů na pre-klinické studie zaměřené na vzácná lidská genetická onemocnění. Tato otevřená výzva hledá příspěvky od vědecké komunity, odborníků na vzácná onemocnění, společností a rodin pacientů. Lze navrhovat geny nebo vzácná genetická onemocnění pro:

  • vývoj myších modelů k pochopení vzniku a vývoje onemocnění,
  • design a/nebo preklinické testování léčby (genové nebo jiné),
  • návrh a testování diagnostických přístupů zahrnující diagnostické, prognostické a prediktivní biomarkery a technologie.

Proces podávání žádostí

Od 1. října 2024 přijímá program „RD-Factory“ nominace bez uzávěrky. Ročně bude vybráno až šest návrhů, které získají bezplatnou podporu. Prvotní návrhy s podrobným popisem vzácného onemocnění a příslušného genu lze zasílat e-mailem na adresu ccp@phenogenomics.cz.

Vědecké hodnocení a kritéria výběru

Každý návrh projde hodnocením odborníků z CCP a ÚMTM, kteří posoudí vědecký přínos, klinickou potřebu, technickou proveditelnost a translační potenciál. Při výběru budou zohledněny faktory, jako je technická proveditelnost, náklady, kapacita zdrojů a dopad na pacienty.

Více informací a možnost podat nominaci naleznete na adrese www.phenogenomics.cz.

Připojte se k nám v boji proti vzácným onemocněním a přineste naději postiženým lidem na celém světě.

Sdílet tento příspěvek